Jak se zbavit stresu a znovu se hodit do pohody

Jak se zbavit stresu a znovu se hodit do pohody

Cítíte vztek, frustraci a jakoby vám všechno už padalo na hlavu. Poslední dobou jste rádi, že dojdete vůbec domů a hodíte do sebe kus jídla a nebo máte pocit, že jste se ocitli v kolotoči, který se nikdy nezastaví? Stres se může projevovat u každého trochu jinak a každý ho i jinak snáší. Někdo unese víc a někdo míň, ale každý pohár jednou přeteče. I ten největší. Stejně tak jako existují různé stresové projevy, lišící se na základě našeho temperamentu, genetiky, zkrátka podle naší osobnosti, tak existují i způsoby jak se stresem co nejlíp zatočit. Tak jako každému nesedne stejná velikost oblečení tak každému nesednou ani stejné praktiky na zbavení se stresu. Zde je pár tipů na to, jak se hodit víc do pohody a eliminovat stres podle reakce na něj:

 

Cítíte se vyčerpaní, unavení a připadáte si jak potkan v kolotoči.

Zbrzděte! Naplánujte si co nejdříve aspoň jeden den volna, a to ne abyste stihly vyprat, uklidit, oběhat úřady apod. To nejdůležitější zkuste udělat ještě během i tak dost nabitého týdne a volno si vyhraďte jen sami pro sebe. Můžete si napustit vanu a relaxovat, pustit si hudbu, ráno si přispat, tvořit, prostě odpočívat. Jedině tak se vám podaří alespoň na chvíli z kolotoče vystoupit. Poznámka: v případě, že jste se úklidu již nějakou domu nevěnovali – ukliďte si den před plánovaným volnem. Protože v uklizeném provoněném bytě se bude pak relaxovat mnohem líp a nebude vás to navíc k úklidu svádět! Tip: v případě, že jste extrovert, vyjděte si ve volném dni s přáteli, ale práci nechte v doma za zavřenými dveřmi. ;)

 

Nespíte, stále přemítáte, co jste mohli udělat jinak a váš mozek je jak zaseknutá gramofonová deska.

Odveďte svou pozornost jinam! Jestli se ve stresu už utápíte, tak se překonejte a věnujte se nějaké činnosti. Baví a nebo bavilo vás malovat, psát, učit se programovat a nebo cokoliv jiného? Začněte s tím. A pokud si nevybavujete žádnou činnost, která by vás mohla bavit, zkuste něco nového. Dělejte cokoliv, při čem se musíte soustředit a překonejte počáteční odpor k dané činnosti, který se může zprvu objevit. Uvidíte, že takto se dostanete zase brzo nad hladinu a aktivita se stane vaším záchranným kruhem. Tímto způsobem přijdete na jiné myšlenky a vysvobodíte se ze zajetí vlastní mysli.

 

Jste v napětí, naštvaní a nejradši byste do něčeho kopli a nebo možná do někoho „kopli“.

Investujte přebytečnou energii! Vnímáte-li vnitřní napětí, vztek, pasivní agresi. Zúročte přebytečnou energii. Dělejte aktivity, které vám pomohou energii, která je je ve vás, jak časovaná bomba ze sebe dostat. Lze se pustit do aktivního sportu, jako je běh, box nebo i jen posilování. Či do hry na hudební nástroj, zpěv, zběsilé malby. Zkrátka najděte si takovou aktivitu, při které můžete vypustit páru a ochráníte se před případnou explozí.


 

A jaké tipy na zvládání stresu máte vy? Podělte se v komentářích. ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nevíte, kde vám peníze utíkají, možná děláte někde chybu

Barvy, se kterými na podzim vedle nešlápnete