Nevíte, kde vám peníze utíkají, možná děláte někde chybu

 

Nevíte, kde vám peníze utíkají, možná děláte někde chybu.

Počítáte-li před očekávanou výplatou každou korunu a nebo se vám už dlouho nedaří našetřit ani na dovolenou a nebo zkrátka jen chcete víc uspořit a mít větší půdu pod nohama, co se financí týče. Přečtěte tento článek, ve kterém naleznete několik typů na to, jak ušetřit. A možná objevíte právě svého zakopaného psa a zjistíte tak odpověď na otázku, kde vám peníze utíkají.


Jídlo a restaurace

Jíst se musí a koho by bavilo pořád vařit. Jenže pokud jste pravidelný návštěvník restaurace a bez ní nedáte ani ránu, podepíše se to na vaší peněžence. Pro příklad za běžnou obědovou porci řízku (150 g) včetně přílohy, například brambor (200 g) a to bez nápoje, dáte zhruba 185 Kč. - v závislosti na lokalitě a na daném zařízení. Pokud však tu samou porci uvaříte a usmažíte doma, může vás to vyjít při běžných cenách na: 45 Kč. (Za předpokladu ceny: maso 200 Kč/kg, brambory: 20 Kč/kg, vejce: 5 Kč, proud a ostatní suroviny: 6 Kč.). Tip: Můžete si spočítat kolikrát do měsíce se stravujete v restauračních zařízení a kolik financí by vám zbylo, v případě, že byste četnost návštěv změnily a přešli na domácí vaření.


Cigarety

Asi ne moc příjemná zpráva pro pravidelné kuřáky - podle průzkumů vyjdou běžného kuřáka v ČR cigarety na 500 až 3500 tisíc měsíčně. Záleží samozřejmě na četnosti kouření. I tak to není zanedbatelná položka v rozpočtu, nemyslíte? Tip: spočítejte si, kolik vás vyjde kouření ročně. Navíc za změnu v této položce vám určitě poděkuje, kromě vaší peněženky i vaše zdraví.

 

Bary, hospody a alkohol.

Nedáte-li dopustit na pořádnou párty nebo na posezení u piva s přáteli, promítne se to na vašem účtu. Alkohol dokáže s vaším účtem pěkně zamávat a o to víc, pokud posezení provádíte v pravidelných intervalech. V případě míchaných nápojů, panáků apod. ještě více. Tip: podívejte se, jestli se vás zrovna tohle netýká a pokud by mohlo, zkuste si projít svůj bankovní účet nebo výpis, zda právě zde není zakopaný pes.

 

Půjčky a závazky.

Platíte tarify, internet, splácíte půjčky nebo máte jiné další pravidelné závazky? Ceny služeb se liší v závislosti na jeho poskytovateli. U půjček se liší úroky, podmínky, RPSN (roční procentní sazba nákladů). Pokud máte sjednanou půjčku a máte zároveň problémy ji včas splácet nebo se obáváte, že k tomu může dojít či jen chcete mít větší stabilitu ve vašich financích, tak je dobré si udělat přehled o všech vašich závazcích. RPSN je u půjček velmi významným ukazatelem a mezi bankami i nebankovními společnostmi naleznete mnohdy velmi výrazné rozdíly, které mohou být rozhodující pro vaše konto. Tip: Spočítejte si, na kolik vás závazky vyjdou, a pokud máte podezření, že právě na tyto položky padne větší suma vašich financí, udělejte si čas a prostudujte si podmínky a ceny vašeho poskytovatele úvěru a nebo jiného závazku a srovnejte je s nabídkami z jiné instituce, třeba zjistíte, že se změnou poskytovatele či s refinancováním úvěru získáte právě chybějící peníze do vašeho rozpočtu.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak se zbavit stresu a znovu se hodit do pohody

Barvy, se kterými na podzim vedle nešlápnete